Markýza. CLIMAX radí, co byste měli zvážit před její koupí?

Přemýšlíte, jak zastínit terasu nebo balkon? Plochy vystaveny přímým slunečním paprskům nepotřebují komplikovaná řešení, někdy stačí něco tak jednoduchého, jako je stín. Právě na otevřených plochách jsou markýzy vynikající a vysoce efektivní ochranou před sluncem.

Sluneční ochrana pro balkony a terasy

Markýza je jednoduché zařízení s výsuvnými rameny a velkoplošní látkou, která se navíjí na hřídel. Ovládání může být pomocí kliky nebo s motorickým pohonem a dálkovým ovládáním, případně automatizovanými režimy.

Ve své podstatě je venkovní markýza ideálním řešením pro jakýkoliv venkovní prostor, který poskytuje pevnou plochu pro instalaci. Zde je hned první faktor, který byste měli zvážit – kam lze markýzu instalovat?

Na trhu jsou markýzy ve dvou typech provedení – otevřené a kazetové. Funkce jsou ale stejné.

Montáž venkovních markýz

Díky konzolám je možné markýzu nainstalovat třemi způsoby:

  • Instalace na zeď
  • Instalace na strop
  • Instalace na krokve

Platí tedy, že pro svoji markýzu vždy najdete místo, postačí několik pevných bodů pro uchycení. Když potřebujete zastínit lodžii nebo balkon, markýza má ještě jednu výhodu. To je zároveň druhý faktor, na který byste měli myslet předem.

Markýzy od CLIMAXu jsou ideálním typem stínění i pro balkony.

Důležité vlastnosti markýz

Sklon markýzy lze nastavit v rozmezí nejčastěji od 5° do 45°, jsou ale i takové jako Scrigno od CLIMAXu, které se dají sklopit až do uhlu 73°. Sklon je velice důležitým faktorem zejména ve výše položených bytech s otevřenými balkony, kde klesající slunce nelze zastínit svislými stínicími systémy.

Markýza perfektně zastíní ostré slunce a udělá z terasy příjemné místo k posezení i v letních vedrech.

Posledním faktorem, který třeba vzít v potaz je typ markýzy – na trhu jsou dva hlavní typy:

  • Otevřené markýzy – ramena ani látka nejsou kryty žádným boxem a jsou vystaveny okolním vlivům. Pokud je markýza instalována na zeď, kde nemá přirozené krytí, je vhodné opatřit ji krycím lakovaným plechem.
  • Kazetové markýzy – tyto markýzy ukrývají látku i ramena v designovém boxu, čímž je přirozeně chrání před výkyvy počasí a prodlužují tak životnost celého mechanizmu.

Výhoda markýzy je zároveň i její slabostí. Velkoformátová textilie sice skvěle zastíní sluneční paprsky, ale zároveň také brání v stoupání horkého vzduchu. Pod markýzou se tedy může kumulovat teplo.

Nejoblíbenější alternativou k markýzám jsou bioklimatické pergoly, jako je Lamelino od CLIMAXu. Ta díky naklápěcím lamelám zajišťuje cirkulaci vzduchu, ale zároveň stíní slunce. Hliníkové pergoly jsou univerzálnější a nabízí více funkcí.

Markýza je nanápadný stínicí prvek s vynikající schopností poskytovat stín na malé i velké ploše.

Pozitiva a negativa markýz

Druhé negativum, které mějte na paměti, je vítr. Používání markýzy v silném větru není bezpečné. Na druhou stranu, markýzu lze opatřit otřesovým čidlem, které bude monitorovat rizika a v případě potřeby vydá povel ke svinutí markýzy.

Světelné čidlo naopak přináší skvělou výhodu. Díky chytré domácnosti a automatizaci se markýza vysune vždy, když dopadne na senzor sluneční paprsek. Tak vám zastíní okna i terasu bez toho, abyste byli doma. Je vysoce efektivní stínit prostory před okny, protože tak zabráníte vyhřívání samotného skla. Z toho důvodu zvažte integraci své markýzy do chytré domácnosti.

Kazetové markýzy od CLIMAXu zajistí díky elegantnímu boxu delší životnost speciální látky.

Výjimečná stínicí technika pro každého

Látky markýz nejsou běžné textilie. Vyznačují se vysokým stupněm UV ochrany, voděodolností a zvýšenou odolností. Jejich údržba si nevyžaduje speciální starostlivost a všeobecně se markýzy vyznačují vysokou spolehlivostí.

Markýza je elegantním a vysoce funkčním stínicím systémem, který vám do života vnese pohodlí a zvýší komfort vašeho bydlení. Stačí jen dobře promyslet, co potřebujete a markýza od CLIMAXu se postará o váš pokojný oddech na terase nebo balkonu. Nevzdávejte se svého prostoru pro nepříjemné slunce. Stiňte efektivně, stiňte s CLIMAXem.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Zahrada. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.