Výrobky firmy Plastia triumfují v prestižní mezinárodní soutěži za průmyslový design

V mezinárodní soutěži Red Dot Design Award 2024 zaznamenala česká společnost Plastia významný úspěch. Dva z jejích produktů, nádoba na bioodpad a vermikompostér do záhonu, byly oceněny v kategorii Product Design. Tyto výrobky uspěly mezi konkurencí z celého světa díky své estetické přitažlivosti, funkčnosti a inovativnímu řešení.

Odborná porota složená ze 39 expertů z 20 zemí světa je ocenila především pro jejich vynikající design, za kterým stojí čeští designéři ze studia WRKS. Pro Plastii, českého výrobce plastových výrobků pro domácnost a zahradu, to není první úspěch v této soutěži. Celkem si firma připisuje už čtvrté vítězství.

Ocenění podtrhuje kvalitu a inovativní přístup v souladu s přírodou

Plastia se dlouhodobě profiluje v oblasti udržitelného pěstování a kompostování ve městech i na venkově. Její základní principy zahrnují podporu zdravějšího a udržitelnějšího životního stylu, kompostování a pěstování vlastních potravin. Toho dosahuje díky svým promyšleným a funkčním produktům, které jsou zároveň designovými kousky: „Ocenění dvou našich výrobků nás nesmírně těší. Je odrazem velkého úsilí a práce celého našeho zapáleného týmu. Tímto také zdůrazňujeme význam kvalitního designu, do kterého jsme připraveni investovat. Chceme tím ukázat našim partnerům a zákazníkům, jak důležité je pro nás spojení funkčnosti a estetiky,“ říká Lenka Novotná, spolumajitelka společnosti Plastia.

Nádoba na bioodpad

Tento produkt reaguje na potřeby uživatelů v oblasti správného nakládání s bioodpadem, který by jinak končil v popelnicích se směsným odpadem. Správné nakládání s bioodpadem přispívá k ochraně životního prostředí tím, že minimalizuje množství odpadu končícího na skládkách nebo ve spalovnách, což vede k redukci produkce skleníkových plynů a úniku metanu, který přispívá ke globálnímu oteplování.

K ambiciózní myšlence skladování bioodpadu přímo na kuchyňské lince přispěl přístup designérů studia WRKS, Daniela Pavlíka a Jana Kopřivy. „Naším cílem je prostřednictvím designu odstranit negativní konotace spojené s odpadem a přenést ho do roviny funkční estetické věci, kterou není třeba skrývat, ale naopak může být součástí našeho každodenního prostředí. Design pro nás není pouze otázkou vzhledu, ale zahrnuje i volbu materiálů, technologií a funkcí, stejně jako sociální, ekonomické a ekologické aspekty,“ vysvětlují.

Při navrhování nádoby na bioodpad brali v úvahu stávající koncept produktů Plastia, vytvoření příjemného vizuálního dojmu, a především primární účel produktu – pohodlný sběr bioodpadu. „Chtěli jsme vytvořit nádobu, která nejen dobře vypadá, ale zároveň je odolná a dobře se s ní manipuluje. Víko jsme navrhli tak, aby se s ním snadno pracovalo – otevíralo, zavíralo, lze ho zavěsit na okraj nádoby. Jsme přesvědčeni, že naše nová nádoba na bioodpad bude nejen vizuálně atraktivní, ale také praktická a efektivní pro každodenní použití,“ uzavírají designéři ze studia WRKS.

Vermikompostér do záhonu

Další oceněná novinka nabízí řešení pro nakládání s bioodpadem přímo ve vyvýšeném záhonu. Doplňuje tak rozsáhlý sortiment produktů určených ke kompostování. K nabídce rozložení bioodpadu pomocí bakterií způsobujících anaerobní fermentaci (Bokashi) nebo pomocí kalifornských žížal (vermikopostér Urbalive) tak přichází inovativní nádoba na kompostování přímo v záhonu, ať už na zahradě, skleníku, či dokonce balkonu nebo terase. „Kompostování je pro nás neodmyslitelnou součástí naší interní filozofie Green loap, uzavřené smyčky: sázím, pěstuji, kompostuji a znovu využívám. Budeme se tak i nadále soustředit jako jedni z mála firem kromě výroby oblíbených samozavlažovacích truhlíků i na produkty spojené s kompostováním. Zároveň budeme stále věrni myšlence propojení funkčnosti a designu,“ slibuje Lenka Novotná, spolumajitelka společnosti Plastia.

O společnosti Plastia

Společnost Plastia, která sídlí v Novém Veselí na Vysočině, je rodinnou firmou se specializací na výrobu samozavlažovacích květináčů, truhlíků a dalších potřeb pro domov i zahradu. Při své práci se snaží maximálně vycházet z potřeb zákazníků, respektovat přírodu a vytvářet kvalitní výrobky s originálním designem. Společnost Plastia byla založena v roce 1993 a od té doby exportuje své výrobky do více než 56 zemí světa.

O studiu WRKS

Studio WRKS, založené v roce 2008, se specializuje na průmyslový a produktový design. Jeho klientelu tvoří společnosti z širokého spektra odvětví, včetně strojírenství, spotřebního průmyslu a zdravotnictví. Poskytuje komplexní podporu při vývoji produktů – od počátečního zadání a analýzy problému až po samotný vývoj, výrobu a spolupráci s marketingovým oddělením klienta při uvádění produktu na trh. S firmou spolupracuje Plastia už víc než deset let.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zahrada. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.