Japonsko v náručí Skandinávie aneb jak se bydlí ve stylu japandi

Cizokrajně vyhlížející termín japandi ovládá interiérový design a promítá se především do kuchyní. Ty se stanou hitem roku 2024. Co vlastně takové ladění obnáší?

Co je to japandi

Styl japandi se úspěšně probojoval do kuchyní a právě letos o sobě dá vědět mnohem razantněji než dříve. Inspiračně vychází ze skandinávského stylu. Osvojil si jeho minimalistické pojetí a funkčnost, ale přináší nové pojetí. Částečně se totiž dotýká také Japonska. Z obou těchto inspiračních zdrojů se zrodil styl japandi. A nachází si stále více příznivců.

Neotřelé spojení až strohého skandinávského stylu a japonského designu se poprvé objevilo už v roce 2016. A od té doby zažívá strmý nárůst popularity. A objevuje se nejen v kuchyních vzpomenutých již v úvodu tohoto textu.

Do interiéru totiž japandi dokáže vnést harmonii a klid. Úspěšně se vypořádává s nepořádkem, preferuje udržitelnost a klade též důraz na řemeslné zpracování. A samozřejmě nezapomíná ani na funkčnost. Vlastní mu jsou rovné jednoduché linie, měkkost a barevnost.

Základ tvoří jednoduché a neutrální pojetí. Přesto tento styl není příliš neutrální až nudný. Důležité jsou pro něj tlumené a uklidňující zemité barvy.

Jaké barvy si dopřává japandi

Základní barvou je zde neutrální teplá béžová. S tou můžete v rámci tohoto stylu nakládat opravdu velkoryse. Propojen je takový odstín s přírodními materiály.

Velmi dobře také ladí s tímto pojetím bílá, opět v teplém odstínu. Konkrétní odstín skutečně je důležitý. Vyhněte se určitě studené křídově bílé, která působí poněkud sterilně. Použít můžete vápennou a terakotovou omítku, které navozují příjemný pocit měkkosti.

Dalším vhodným odstínem je šedá. I ta působí příjemným a uklidňujícím dojmem. Především souvisí se strukturou kamene a betonu.

Ideální barvou je i hnědá, která symbolizuje dřevo. A to v podobě dubu, buku či jasanu. Obecně se hodí struktura kůry anebo terakota. Kuchyňská linka v tmavě hnědém tónu celé místnosti dodá přirozenou texturu a propůjčí interiéru určitou hloubku.

Sáhnout můžete i po poněkud odvážnějších barvách v podobě tlumené modré a zelené. Ty celou místnost oživí a také skvěle doplní tmavé dřevo.

Japandi kuchyně je jednoduchá a funkční

Japandi kuchyně je promyšlená a má vše, co potřebujete z praktického hlediska v místnosti, kde se máte především soustředit na práci. Současně působí klidně a uvolněně, nehrozí tak poněkud strnulý a přísný dojem, který si někdy v sobě nosí minimalistické interiéry. Zůstává pouze lehkost a vzdušnost. Tento styl také nemá rád nepořádek a lichotí mu čisté linie.

Z materiálů dominuje už zmíněné dřevo, které působí hřejivě. Ostatně to odpovídá filosofii použití nadčasových a kvalitních materiálů. Nutně tak japandi oslavuje i stejmě kvalitní řemeslné zpracování. To platí i pro pracovní desky do kuchyně, kterých tak rozhodně nelze šetřit. Vyrábějí se z přírodních materiálů, jako je kámen včetně mramoru. To dotváří harmonický vzhled celého prostoru.

Důležitým prvkem je i textura. Tu vytvářejí materiály opět ryze přírodního původu. Na konkrétní podobě příliš nezáleží, být to mohou textury drsné i hladké. Hladké dřevo se tak například spojuje s přírodní jutou, rákosem či ratanem v podobě drobných doplňků. V prostoru tento efekt utváří hlavně měkké tkané koberce, lněné ubrusy a záclony v oknech.

Styl japandi potřebuje mnoho světla

Bez světla se při vaření v kuchyni určitě neobejdete. Nicméně japandi dotahuje tuto potřebu k dokonalosti. Světlem totiž vytváří efekt otevřeného prostoru, který je i vizuálně příjemný. Dokonce i samotná svítidla by tak neměla být příliš extravagantní.

Vhodná jsou hlavně ta z přírodních materiálů. Podobně jako v jiných aspektech bychom i zde měli klást zásadní důraz na funkčnost. Potřebujete tak světla vybavená praktickými rukojeťmi, dálkovým ovládáním a dalším. A samozřejmostí je i elegantní vzhled, který jednotlivé výrobky doprovází.

A nakonec také nezapomeňme, že i v tomto případě se má smysl řídit známou zásadou, že méně znamená více. Japonské a skandinávské interiéry preferují jednoduchost. Žádný prvek v kuchyni by tak neměl být opatřen nadbytečnými „kudrlinkami“.

Japandi také vyzdvihuje koncept danshari. Tedy znamená to to, že si ponecháte pouze předměty, k nimž máte silný citový vztah. Zbavte se všeho, co vás nějakým způsobem tíží, nebo dokonce ve vás vyvolává negaci.

Hodnotu by měly mít všechny předměty včetně těch, které mají naplnit ryze dekorační roli. Zredukujte tak například obrazy a jiná umělecká díla. Ponechte si jeden či dva opravdové umělecké kusy. Zbytek laciných obrázků nemilosrdně zlikvidujte.

Nemusíte mít přitom obavu z toho, že váš domov zůstane prázdný. Naplnit ho můžete rostlinami, kterých není nikdy dost. Japandi totiž uznává takzvaný biofilní přístup. Věří, že se mu tím podaří docílit svěžesti a pohody.

Příspěvek byl publikován v rubrice Interiér, Kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.