Finanční aspekty fotovoltaiky – náklady, dotace a financování

 

Fotovoltaické elektrárny se stávají stále populárnější volbou pro zákazníky hledající ekonomicky výhodné a ekologicky šetrné způsoby výroby energie. Při rozhodování o investici do fotovoltaického systému je však důležité zvážit řadu aspektů, Mezi nejdůležitější patří finanční náklady, možností financování, ekonomická návratnost, časová náročnost při vyřizování a zajištění zhotovitele finální realizace. Pojďme si konkrétní aspekty podrobně rozebrat.

Počáteční investice a dotace na fotovoltaické elektrárny?

Pořízení fotovoltaické elektrárny vyžaduje počáteční investice na zakoupení solárních panelů, invertorů, montážních systémů a dalších potřebných komponentů. „Určitě nejlepší variantou je udělat si soukromé výběrové řízení a vybrat vhodnou firmu, která se nám o nového domácího pomocníka postará. Částka může vypadat na první pohled přehnaně vysoká. V současnosti ale existují dostupné dotační programy, které finanční zátěž zákazníka znatelně sníží,“ říká odborník na fotovoltaiku Martin Mráček. „Dotační programy jsou klíčem ke snížení investice za fotovoltaiku. Solidní společnosti poskytující realizaci solárních elektráren mají se získáváním dotačních titulů bohaté zkušenosti, proto je rychlejší a spolehlivější obrátit se přímo na ně,“ radí Martin Mráček.

V současnosti existují dostupné dotační programy, které finanční zátěž zákazníka znatelně sníží.

Finanční náklady na fotovoltaické systémy

Náklady na fotovoltaické systémy se v průběhu let výrazně snížily díky pokroku v technologii, větší dostupnosti zboží i vysokému konkurenčnímu prostředí. Zahrnují náklady na solární panely, montážní systémy, inverzní zařízení, baterie (pokud jsou součástí systému) a instalaci. Velikost a typ systému ovlivňují celkové náklady, ale obecně platí, že investice do fotovoltaických systémů se pro zákazníka stává čím dál více dostupnější. Tipa SOLAR nejdříve zákazníkovi poskytne předběžný cenový návrh na základě vyplněných parametrů o domě či firemních provozech, následně po osobní schůzce poskytne finanční rozpočet včetně informací o možnostech čerpání dotace.

Naši odborníci vám poskytnou informace o možnostech čerpání dotace.

 S jakými investicemi je potřeba počítat během provozu fotovoltaiky?

Stejně jako spotřebiče, také fotovoltaická elektrárna se během svého provozu opotřebovává. Byly doby, kdy se během provozu prováděly časté opravy a pravidelná údržba. „To už dnes úplně neplatí,“ konstatuje Martin Mráček. „Co se týká nutnosti pravidelného servisu, současný fotovoltaický systém je takřka bezúdržbový. I kdyby se přece jen nějaká závada projevila, majitel systému je kontaktován zhotovitelem, který systém rovněž monitoruje a případné závady řeší záručními opravami.

Výrobci se předhánějí s délkou záruční doby, proto již není výjimkou například u střídačů prodloužená záruka na 8 až 9 let, u panelů i 20 let. Tedy s dalšími možnými investicemi během provozu už nemusí zákazník počítat,“ podotýká specialista na fotovoltaiku.

Současný fotovoltaický systém je takřka bezúdržbový.

Solární elektrárna – skutečně se vyplatí?

Velký boom fotovoltaických elektráren přišel s rapidním růstem cen za elektrickou energii. „Majitelé fotovoltaiky se během energetické krize uklidňovali, jak se jejich investice do elektrárny vyplatila. I když v současnosti ceny elektrické energie klesly, návratnost investice se pohybuje průměrně okolo šesti až sedmi let,“ sděluje své zkušenosti Martin Mráček a pokračuje: „Záleží samozřejmě, jak domácnost využívá elektřinu, zda s ní topí, vyhřívá bazén, ohřívá vodu v bojleru, nabíjí elektromobil a podobně. Uživatel samozřejmě musí se svou fotovoltaikou pracovat tak, aby její potenciál využil na maximum.“

Návratnost investice do FVE se pohybuje průměrně okolo šesti až sedmi let.

Jak s fotovoltaikou účelně pracovat?

„Je to jednoduché. Je třeba si procesy nastavit tak, aby spotřebiče fungovaly v době, kdy se elektřina vyrábí, ne naopak. Čím více bude uživatel svou fotovoltaiku využívat, tím se návratnost zkrátí,“ komentuje Martin Mráček. „Je potřeba přemýšlet dopředu nad investicemi do domácnosti tak, aby fotovoltaika sloužila jak má. Vyměnit starý plynový kotel za nové tepelné čerpadlo, při pořízení bazénu se nebát investice do elektrické filtrace a vyhřívání, v budoucnu nás zřejmě nemine ani nákup nového elektromobilu,“ pokračuje solární odborník.

Při plánování fotovoltaiky neuvažujte krátkodobě, neřiďte se například pouze současnou stabilizovanou cenou energie.

Doporučení odborníka:

Při plánování fotovoltaiky neuvažujte krátkodobě, neřiďte se například pouze současnou stabilizovanou cenou energie. Investice do fotovoltaiky plánujte až na 20 let, kdy ceny nejen energií budou vyšší. Zároveň je v rámci udržitelnosti a ochrany životního prostředí tendence vyvíjet tlak na podporu elektromobility, proto se časová návratnost bude spíš zkracovat. Sledujte také možnosti dotačních programů, případně vývoj ohledně daňových výhod v případě nákupu a instalace fotovoltaických systémů“ končí povídání Martin Mráček.

>> ZÍSKEJTE NEZÁVAZNOU NABÍDKU <<


 

Příspěvek byl publikován v rubrice Projekty bytů, Projekty domů, Stavba, Střechy, Vytápění. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.