Plánujete velká okna? Jedině s venkovním stíněním.

Velká okna, kterými do interiéru proudí světlo a teplo jsou jasným trendem současné architektury. Kdo by taky nechtěl krásné výhledy? V letních i zimních měsících však narazíte na jejich nevýhodu. Teplo nimi snadno proudí ven i dnu, i když jsou zavřené.

Bez ohledu na inovace, okna jsou pořád nejslabším článkem takzvané obálky domu. Nedokáží dostatečné izolovat tepelní prostupy a to platí jak v zimě, tak v létě. Výhledu se ale z obavy z chladu nebo nesnesitelného tepla vzdát nemusíte. Tím nejsnadnějším řešením je opatřit okna venkovním stíněním.

Na rozdíl od toho vnitřního, venkovní stínicí systémy odrazí až 85 % slunečních paprsků ještě před tím, než projedou dovnitř. V zimním období mají venkovní hliníkové rolety díky své masivnější konstrukci dutinu v lamelách, která je vyplněna PUR pěnou, což vám pomůže izolovat okna i v mrazech.

Venkovní hliníkové rolety v zimě izolují a v létě stíní.

Vybírejte nejen podle toho, co se vám líbí

Proto, když právě řešíte na svém domě okna, nezapomínejte na stínicí techniku. Na výběr máte základní tři druhy, ty pak ještě nabízejí variace:

  • Venkovní žaluzie – umožňují variabilní nastavení stínění i větrání
  • Hliníkové předokenní rolety – skvěle izolují a chrání okna
  • Screenové rolety – stíní, ale také umožňují výhled ven

Pojďme se podívat, na co je dobré myslet ještě před plánováním velkých oken a stínicí techniky. Ušetří vám to možné komplikace, protože stínicí techniku je možné ve vytažené poloze zneviditelnit. Proč je dobré o tom uvažovat už při projektu?

Venkovní rolety i žaluzie jsou tvořeny hliníkovými lamelami. Zdali se navinují na hřídel jako rolety, nebo vytahují nahoru jako žaluzie potřebují prostor, kde tento návin nebo nábal bude ve vytažené poloze. Při dodatečné montáži je téměř nevyhnutelně v horní části okna, kde ubírá z pohledové části.

Nábal venkovních žaluzií kryje lakovaný plech.

Dvakrát měř a jednou řež

Proto myslete dopředu. V průběhu plánování nebo i hrubé stavby je nejlepším řešení okenní překlad HELUZ. Má speciální dutinu, do které se ukryje vytažená roleta nebo žaluzie. Na fasádě nepůjde poznat, že je stínicí technika vůbec instalována.

Ve fázi stavby nebo rekonstrukce s plánovaným zateplením lze použít i podomítkové schránky. Jedná se o box montovaný na zeď, který po zateplení zaomítnete, je zaizolovaný a podobně jako okenní překlad ukryje v sobě stínicí systém.

V případě, že zásah do stavby neplánujete, jen si chcete pořídit stínění, vždy je možné instalovat stínění dodatečně. Existuje dokonce možnost použití samonosného systému montovaného přímo na rám okna. Venkovní hliníkové rolety ukrývá box, venkovní žaluzie krycí plech.

Podomítkové schránky mají izolaci a ukryjí žaluzie za omítkou.

Skvělá alternativa

Dodatečně instalovaná stínicí technika se sebou nese jisté omezení. Hřídel s nábalem nebo návinem lamel ubere z výhledové části, protože je montována před oknem, a ne nad oknem. V případě venkovních rolet ještě máte možnost nadokenní rolety s tím, že okno tak bude nižší o box s roletou. Pokud se vám ani jedno řešení nezamlouvá, podívejte se do nabídky CLIMAXu, na screenovou roletu Unirol 80.

Stínění screenové clony zajišťuje speciální textilie s různými vlastnostmi podle vašeho výběru. Je vysoce odolná, v návinu zabere jen málo místa, a tak vejde do minimalistického boxu o rozměru 8×8 cm.

Bez obav o kvalitu si u Unirolu zvolíte míru průhlednosti, voděodolnosti, perforaci, nemluvě o široké barevné variabilitě. Screenová roleta Unirol 80 je bez přehánění nejuniverzálnějším stínicím systémem na trhu.

Nevzdávejte se snu o úžasném výhledu ze svého domova. Dopřejte si velká okna. Abyste ale neztratili ani kousek pohodlí, opatřete je vhodnou stínicí technikou od CLIMAXu a mějte svůj výhled pod kontrolou.

Screenove clony umožňují zachovat pohlad ven.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dům a byt, Interiér, Projekty bytů, Projekty domů, Stavba. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.