Fotovoltaika a baterie – spojení, které šetří a zvyšuje efektivitu

Fotovoltaický systém s baterií tvoří ideální komplet pro maximální využití celé solární elektrárny. Bateriový modul, který zvyšuje efektivitu solárních panelů na střeše, je vhodný také do prostoru domácnosti, nevyžaduje údržbu a za obvyklých podmínek je schopen fungovat naplno až patnáct let.

Využití akumulované energie v bateriovém uložišti.

Baterie pro fotovoltaiku dodávají energii, i když je odpojen zdroj, v případě fotovoltaické elektrárny slunce. Jde o elektrické zařízení umožňující využívat vlastní a zdarma vyrobenou solární energii i v době, kdy slunce nesvítí. Nemusí to být jen večer a v noci, ale třeba i během bouřkového dne, či sněhové vánice. Tím baterie zvyšují nejen užitečnost fotovoltaiky, ale z hlediska uživatele také finanční úsporu díky většímu objemu využité solární energie.

Baterie řeší slabé místo fotovoltaiky

Fotovoltaická elektrárna vyrábí nejvíc energie během dne, kdy je ve většině domácností nejmenší odběr. Odběrová špička naopak přichází večer, zejména když je nutné svítit – což se ovšem z principu kryje s dobou, kdy ustává sluneční záření. Fotovoltaika dnes již dokáže vyrábět energii, i když nejsou solární panely situovány na jih. Dokonce si poradí, i když je zataženo. Ale uložit vyrobenou solární energii lze pouze do baterie.

Akumulace elektrické energie během dne.

„Instalaci baterie při řešení fotovoltaiky rozhodně doporučuji,“ řekl na úvod Martin Mráček, technický pracovník pohybující se v oboru solární energie už patnáct let. „Pokud hovoříme o domácnostech, většina uživatelů v době, kdy svítí slunce a výroba energie je na svém maximu, tráví čas v práci nebo ve škole,” pokračuje Martin Mráček. „Energii tak využívá v době, kdy je fotovoltaika v podstatě neaktivní. V součinnosti s bateriemi je proto domácnost více soběstačná, tudíž mi fotovoltaický systém bez baterie nedává smysl. Navíc je v dnešní době bateriové úložiště štědře dotováno, jeho pořízení tak není žádnou nákladnou záležitostí,“ dodává profesionální technik.

Jaké jsou nejběžnější typy?

 Bateriové úložiště příliš místa nezabere.

Bateriové uložiště a hybridní střídače Geti.

Baterie není prostorově výrazná. Do hloubky má rozměr poloviční lednice, lze ji uložit na zem i instalovat na stěnu. Mezi prvními bateriemi na trhu byly olověné. Ty už se dnes používají zejména v obytných vozech. V současné době jsou nejpoužívanější Lithium-iontové baterie, tedy Li-ion. Jsou menší, lehčí, mají vyšší kapacitu a nabízejí až desetinásobnou životnost. V rámci lithium-iontových baterií existují různé varianty, které se liší chemickým složením.  Mezi nejpoužívanější patří: LMO (lithium-mangan oxid), NMC (lithium-nikl-mangan-kobalt oxid), NCA (lithium-nikl-kobalt-hliník oxid) a LFP (lithium-železo-fosfát). „Aktuálně se při realizacích fotovoltaických elektráren nejčastěji v domácnostech používají baterie LFP. Jsou bezproblémové, chvályhodná je jejich dlouhá životnost, nízká hmotnost a výrazně větší šetrnost vůči životnímu prostředí. “ podotýká Martin Mráček.

Výhody LFP baterií

– Dlouhá životnost, bezpečný provoz a stabilita při teplotních výkyvech (velmi důležitý faktor na české podmínky). Jedinou drobnou nevýhodou je, že baterie vyžaduje zabudovaný ochranný obvod proti přehřívání. Společnost Tipa SOLAR používá baterie LiFePo4 se zárukou 10 let – nehořlavé řešení s životností minimálně 5 000 cyklů. „Pro průměrnou domácnost to znamená 11 až 14 let životnosti s kapacitou okolo 80 procent – což je velmi pozitivní,“ říká Martin Mráček.


„Pro průměrnou domácnost to znamená 11 až 14 let životnosti s kapacitou okolo 80 procent – což je velmi pozitivní,“ říká Martin Mráček


– Řídicí jednotka (BMS – Battery Management System) nepřetržitě monitoruje teplotu a napětí všech bateriových článků. Nezbytnou součástí BMS je rovněž funkce balancování napětí článků s přesností na jednotky mV. Jedině s dobře vybalancovaným akumulátorem je možné využít maximum jeho energie. „BMS se stará o to, aby se baterie nepřebíjela a nebyla podbíjená. Má za úkol hlídat baterii v chodu. Je tak jasné, že baterie údržbu nepotřebuje,“ vysvětluje Martin Mráček a dodává: „Pokud problém nastane, je potřeba kontaktovat technika. čímž vlastník nepřichází o záruku na zařízení.“ Stejný postup platí i v případě výměny baterie. „Jak výměnu, tak i rozšíření by měl zajišťovat kvalifikovaný pracovník,“ dodává.

U solární energie je nejdůležitější efektivita

U fotovoltaiky obecně platí, že je nejvýhodnější, pokud dokáže pokrýt maximální spotřebu energie. Ideální tedy je, když pokryje energii elektrických spotřebičů, ale také nabíjení elektromobilů, kol, ohřev vody atd. Nejdůležitější součástí výpočtu účinnosti totiž není co největší plocha panelů, ale co největší efektivita systému – čili schopnost vyrobenou elektřinu využít.

Chci fotovoltaiku pro náš bytový dům. Je fotovoltaická baterie nezbytná?

Fotovoltaické elektrárny na bytových domech.

Není, nicméně podle Solární asociace bylo úložiště energie v uplynulém roce součástí zhruba 80 % nových instalací fotovoltaiky. A vzhledem k rostoucím cenám energií toto procento ještě stoupá. U komplexnějších a rozměrnějších střešních elektráren je totiž baterie skvělým způsobem, jak s relativně nižším nákladem zásadně zvětšit dlouhodobou užitečnost a úspornost systému. „Když je součástí vaší fotovoltaické elektrárny záložní baterie, máte nárok na vyšší státní dotaci z programu Nová zelená úsporám,“ dodává Martin Mráček.

Jaké baterie k soláru existují

Typy bateriových uložišť.

Obecně platí, že velikost úložiště je zhruba kapacita odpovídající výkonu instalované fotovoltaiky – u běžného rodinného domu je to cca 5 kWp. Poměr 1:1 je mimochodem minimum pro nárok na státní dotaci. Odborníci ovšem doporučují dvojnásobnou kapacitu – pokud má tedy zákazník fotovoltaickou elektrárnu s baterií, na každý 1 kWp výkonu je vhodný dvojnásobek kapacity úložiště.

 Virtuální baterie

Virtuální baterie vám může i vydělat peníze.

Virtuální úložiště je komerční produkt některých dodavatelů energie. Po uzavření smlouvy dodavatel vykoupí přebytky, tedy zákazníkovu nespotřebovanou energii, a v případě potřeby ji zákazníkovi zpět prodá.  Za využívání virtuální baterie je spotřebitel vázán paušálním poplatkem.

Virtuální baterie nenahrazuje fyzické úložiště, pokud dojde k výpadku elektřiny. Když tedy dojde k výpadku sítě, virtuální baterie energii dodat nemůže.


Virtuální baterie nenahrazuje fyzické úložiště, pokud dojde k výpadku elektřiny.


Fyzická baterie pro fotovoltaiku

Záložní baterie je fyzické zařízení, které má zákazník uloženo v domě. Vyrobená solární energie se do ní reálně ukládá a přebytky jsou neustále k dispozici. Její limit je samozřejmě omezen kapacitou. Zatímco ve virtuální baterii lze „uložit“ tolik energie, kolik zákazník chce, do fyzické baterie lze uložit množství pouze do maximální kapacity baterie.

Na trhu existují zejména dva druhy fyzických úložišť

Olověno uhlíková baterie.

Olověné baterie – předchůdci lithiových baterií prověřené dlouhodobým používáním, díky pokroku mnohdy dosahující životnosti lithiových. Téměř ze 100 % lze oddělit olovo, plastové díly a kyselinu a znovu je použít. Repase je mnohem levnější a nezatěžuje životní prostředí.

 

 

 

Baterie LiFePO4.

Lithiové baterie – bývají výrazně menší a lehčí než klasické baterie s olovem. Tomu ovšem odpovídá cena, která odráží jak kompaktnější provedení, tak náročnější složení akumulátorů.

Mezi lithiovými bateriemi typů LMO (lithium-mangan oxid), NMC (lithium-nikl-mangan-kobalt), NCA (lithium-nikl-kobalt-hliník oxid) a LFP (lithium-železo-fosfát) jsou pro fotovoltaiku momentálně nejvíc používané právě LFP

 

Naše doporučení:

 Bateriové úložiště se k fotovoltaické elektrárně vyplatí v podstatě vždy. Pokud chcete mít jistotu, že vaše elektřina zůstane zelená a budete mít k ní přístup kdykoliv, měla by vaše volba padnout na fyzickou baterii. Při poptávce fotovoltaického řešení si tedy bateriový systém rovnou zahrňte do návrhu – je to ideální kvůli celkovému výpočtu efektivity. A protože zájem o přechod na solární energii neustále stoupá, neotálejte příliš dlouho s čekáním, abyste mohli čerpat vlastní vyrobenou energii co nejdříve.

>> Získejte nezávaznou nabídku <<

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Financování bydlení, Stavba, Vytápění. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.