Energetické úspory s pomocí stínicích technologií: Rozumný výběr přinese úsporu nákladů

V období, kdy náklady na energie stoupají, se stává investice do kvalitní stínicí techniky pro domy a byty stále důležitější. Taková technika, zahrnující prvky jako rolety, žaluzie nebo markýzy, je klíčová pro udržení optimální teploty v interiéru a pomáhá snižovat spotřebu energie potřebnou jak pro ohřívání, tak pro chlazení prostor. Zejména hliníkové rolety a žaluzie mohou přinést značné roční úspory na vytápění a klimatizaci, přičemž nabízejí i další výhody, jako je zvýšení soukromí a snížení hlučnosti prostředí.

Ušetřete za energie díky dobře zvolené stínicí technice | Foto: climax.cz

Jak zamezit únikům tepla přes okna a dveře?

Když se jedná o zamezení významných tepelných ztrát přes okna a dveře, obvykle prvním krokem, který člověku přijde na mysl, je utěsnění nebo výměna těchto prvků. Ačkoliv nové izolační materiály mohou částečně omezit únik tepla, z dlouhodobého pohledu je často lepší rozhodnutím nahradit stará okna novými s dvojitým nebo trojitým zasklením.

Jak velké mohou být úniky tepla v domě?

  • Nejvíce tepla unikne z domu přes okna.
  • Odhaduje se, že únik tepla přes okna dosahuje až 40 % z celkové tepelné ztráty.

Nejúčinnější metodou je vybavení domu stínicí technikou, což je v současné době nejen moderní, ale téměř nezbytný prvek každého domova. V zimním období může správně zvolené a řádně instalované stínění snížit výdaje na vytápění až o 30 %.

Stínicí technika je moderní a takřka nepostradatelný prvek každého domu. Zdroj: climax.cz

Proč vybavit dům stínicí technikou a jaké druhy vybírat?

Hlavními důvody pro pořízení stínicí techniky jsou pohodlná regulace světla v místnosti a úspora energií. K dispozici máme několik druhů stínění oken, každé má svoje jedinečné přínosy.

Venkovní žaluzie – podobají se těm vnitřním, ovšem dokáží odrazit mnohonásobně více tepla, a to především dříve, než sluneční paprsky proniknou do domu a zahřejí interiér. V zimě chrání okna zvenčí před chladem a šetří vaše náklady na vytápění. Systém lamel lze naklopit přesně podle vašich potřeb tak, aby do místnosti pronikalo tolik světla, kolik si přejete.

Venkovní žaluzie mají schopnost regulace světla v místnosti. Navíc spoří energii.Zdroj: climax.cz

Screenové rolety – brání slunečním paprskům, ale nebrání výhledu ven. Clona je tvořena odolnou látkou s různou propustností světla. Screeny se velmi často využívají jako boční zastínění pergoly. Na oknech však díky svým vysoce větruodolným vlastnostem zabraňují ochlazování skla i v nepříznivých podmínkách a tím zamezují i únikům tepla. Fungují jako plnohodnotné venkovní stínění a nemusíte se obávat jejich zamrznutí ve dnech, kdy je teplota pod nulou.

Screenove rolety brání slunečním paprskům, ale nebrání výhledu ven. Zdroj: climax.cz

 

Venkovní rolety – vytvoří dokonalou tmu v místnosti. Jsou odolnější vůči silnému větru, ale i případným zlodějům. Oproti žaluziím nepropustí do domu tolik hluku zvenčí a poskytnou vyšší tepelnou izolaci okna.

Hliníkové předokenní rolety sníží náklady na teplo až o 30 %

Moderní a nově postavené domy se pyšní velkými skleněnými okny. Zajistí dostatek světla v místnostech a krásný výhled do zahrady a okolí. Ovšem právě takto rozsáhlé skleněné plochy v domě je potřeba chránit – uniká přes ně velké množství tepla. Kvalitní hliníkové předokenní rolety nesmí na domě takového typu rozhodně chybět.

Hliníkové předokenní rolety a jejich výhody:

  • Vytvoří izolační vrstvu mezi domem a venkovním prostředím.
  • Dokonale ochrání okna před sluncem, UV zářením, ale i větrem nebo deštěm.
  • Zamezují ochlazení skla v zimě.
  • Snižují teplený únik přes okna o 30 %.
  • Spoří v zimě vaše náklady za topení.
  • Zamezují zlodějům pohled i vstup do vašeho domu.
  • Zajistí pocit bezpečí a naprosté soukromí.
  • Prodlužují životnost vašich oken.
  • V létě šetří finance za klimatizaci.

Venkovní hliníkové rolety jsou vyrobeny z odolného a kvalitního hliníku. Lamely jsou naplněny PUR pěnou, díky čemuž navíc pomáhají snižovat hluk a zároveň dokonale regulují teplo v místnostech. Navíc vytvoří i moderní vzhled vašeho domu, jelikož si můžete vybrat ze široké nabídky barev a odstínů přesně tak, aby rolety perfektně ladily s barvou střechy, dveří nebo s exteriérem domu.

Venkovní předokenní rolety snižují tepelný únik přes 30 %.Zdroj: climax.cz

Nevíte, jakou barvu a typ venkovního stínění zvolit? S výběrem vám pomůže také chytrá AR aplikace od Climaxu. Stačí do aplikace pořídit snímek vašeho domu a můžete si jej “obléct” podle nejnovějších trendů ve stínění do podoby, která mu bude nejlépe slušet.

Chytrá AR aplikace vám pomůže s výběrem vhodného venkovního stínění.Zdroj: climax.cz

Chytrá stínicí technika šetří čas i peníze

Představte si, že jedete na dovolenou a chcete se vrátit do příjemně vytopeného domu. Nebo chcete odradit zloděje a chránit opuštěný dům před vloupáním. Moderní stínění oken je již automatizované – na dálku lze rolety ovládat dle libosti, aniž byste museli doma fyzicky být.

Inteligentní venkovní rolety jsou propojeny s ovladačem, který umožňuje jednoduché ovládání rolet přímo z mobilního telefonu. S možností vytahování rolet ráno a zatahování večer poskytují maximální pohodlí. Navíc, díky sofistikovaným čidlům, se rolety nebo žaluzie automaticky otevřou v zimních měsících během dnů s intenzivním slunečním světlem, což pomáhá vyhřívat dům přirozeným teplem slunce. Tím odpadá nutnost starat se o manuální ovládání rolet. Tyto moderní rolety tak přinášejí nejen pohodlí a bezpečnost, ale také úspory nákladů na vytápění.

Chytré venkovní rolety jsou moderní stínicí technikou, kterou lze ovládat přes ovladač i mobilní telefon.Zdroj: climax.cz

Jak ještě chytře zamezit únikům tepla?

Je mnoho dalších způsobů, jak doma efektivně hospodařit s teplem. Přinášíme několik typů, které společně s roletami pomohou v každé domácnosti šetřit finance.

  1. Větrejte intenzivně, ale krátce: otevřete okna napříč domem a po 5 minutách okna zavřete.
  2. Vhodně si nastavte termostat: přes den, když jste v práci, udržujte doma nižší teplotu. Před příchodem domů teplotu mírně zvyšte.
  3. Nechte radiátory dýchat: neschovávejte je za nábytek, nic na ně nepokládejte.
  4. Topení odvzdušňujte: když bude v radiátoru vzduch, bude hřát jen pozvolna nebo zůstane studený.
  5. Zkontrolujte dveře i okna: v celém domě proveďte kontrolu, zda okna i dveře dobře sedí. V opačném případě pomůže nové těsnění do oken či dveří.
Příspěvek byl publikován v rubrice Dům a byt, Projekty bytů, Projekty domů, Stavba, Zahrada. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.