Miliony, o které se nikdo nehlásí

Patříte vy nebo vaše rodina mezi restituenty, kteří se v 90. letech přihlásili o navrácení svých majetků? Pak byste měli zpozornět. Je totiž velká pravděpodobnost, že výše nároků, které Vám za nevydané majetky náleží, byla chybně vypočtena.

Majetkové restituce jsou stále ožehavým tématem. Vychází totiž najevo, že spousta nároků byla vyčíslena špatně. Na tuto chybu dlouhodobě poukazuje mnoho institucí. Jednou z nich je i spolek My restituenti, který je unikátní proto, že byl založen restituenty, kteří mají s úspěšným přeceněním svých chybně oceněných nároků osobní zkušenosti. Proto se rozhodli nabízet bezplatnou pomoc ve formě prověření správnosti přecenění původního nároku, a to na celém území České republiky. „Sami jsme si celým procesem úspěšně prošli a víme, co je potřeba udělat,“ říká předsedkyně spolku Petra Devine.

Nebavíme se tu o zanedbatelných částkách. Naopak. „Můžeme potvrdit, že stále nacházíme další a další případy, kdy státem uznané nároky mají být ve skutečnosti mnohonásobně vyšší,“ potvrzuje předsedkyně. Přičemž nezáleží na tom, zda si restituent nárok již vyčerpal nebo ne, přecenění na správnou výši je možné i zpětně.

Restituenti o tom nemají ani tušení

Nejsou výjimkou i případy, kdy špatné ocenění způsobuje až 80násobné podhodnocení nároků. Smutné je, že drtivá většina restituentů o tom nemá ani tušení. Stát tak může dlužit miliony korun lidem, kteří neví, že na ně mají nárok.

Jak se mohlo něco takového stát? Abychom tomu správně porozuměli, musíme se přesunout do 50. let minulého století. Představte si, že vaše rodina vlastní zemědělský pozemek. Stát tento majetek v rámci znárodňování zabaví a na jeho místě postaví obytné domy. V roce 1991, kdy je schválen restituční zákon, který má tyto křivdy napravit, si o svůj pozemek zažádáte zpět. Bohužel ho ale už nikdy nedostanete – je přeci zastavěný. Vznikne vám tedy restituční nárok. A tady je právě zakopaný pes. Nárok je totiž často vypočtený z pozemku, který je oceněn jako nestavební, a to i přesto, že na něm stojí obytné domy. Chyba, která tisíce rodin připravila o miliony.

I nulový nárok je možné překontrolovat

Restituenti mají dnes jen jednu možnost, jak tuto situaci vyřešit. Nechat si svůj nárok zkontrolovat. „Pokud si rodiny původních majitelů zažádaly o kompenzaci do konce ledna 1993, můžeme jejich nárok prověřit a posoudit, zda byl oceněn správně. Platí to i v případě, že byl nárok již vyplacen a je tedy evidován jako nulový,“ vysvětluje Petra Devine.

Velkou výhodou je, že spolek je na základě plné moci schopen vše bezplatně prověřit za vás. Pokud se ukáže, že byl nárok špatně vyčíslen, spolek doporučí další kroky a v případě zájmu i specializované právní zastoupení, které je v procesu přecenění nároků nezbytné. „Sám stát využívá v rámci restitučních procesů advokátní kanceláře. Pouštět se do procesu na vlastní pěst nebo s nespecializovaným advokátem je bohužel předem prohraný boj,“ upozorňuje předsedkyně. „Pokud si právní zastoupení nemůžete dovolit, nemějte obavy, spolek My restituenti je vám schopen pomoci i tak,“ dodává.

Právní zastoupení je základem úspěchu

S tím souhlasí i advokát František Sedláček. „Stát v této oblasti dlouhodobě spoléhá na to, že restituenti zůstanou nečinní. Bez podání žalob k soudu je pravděpodobnost úspěchu velmi nízká,“ podotýká. Naopak s právním zastoupením nabírá proces narovnání zcela jiný směr. „Podle našich zkušeností soud nově oceněný a důkazy podložený nárok uzná a drtivá většina restituentů se dočká spravedlivé náhrady,“ doplňuje Petra Devine.

Tato slova potvrzuje i Mariana Novotná Nachtigallová, dcera restituentky, která služby spolku již využila. „Spolek My restituenti nám pomohl uvědomit si, že existuje právní cesta, jak se domoci vyšších náhrad, než jaké byly v minulých desetiletích státem vypláceny. Bez profesionální pomoci a podpory spolku bychom tuto cestu sami nikdy nevyšlapali.“ Přesto, že restituční nárok a jeho uplatnění se nepromlčuje, Petra Devine upozorňuje, že vůle státu řešit požadavky restituentů na přecenění nároků může brzy skončit. „V minulosti už tu byly ze strany státu takové snahy. Proto by restituenti s řešením svých žádostí neměli otálet,“ uzavírá předsedkyně spolku.

Příspěvek byl publikován v rubrice Financování bydlení, Pojištění. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.