RATTANOVÝ NÁBYTEK

Rattanový nábytek vždy patřil , patří a bude patřit do vybavení bytů, domů, residencí ,hotelů, kaváren, vináren, na jachty, pro sportovní areály, sauny, posilovny , relaxační a masážní zařízení a řady dalších provozů. Zabývám se rattanovým nábytkem od roku 1991 a dovážím ho do ČR a na Slovensko od roku 1992. Od té doby prošla výroba ratanového nábytku tolika změnami jako nikdy předtím.

Klasický ratanový nábytek se vyráběl výhradně z ratanu, kdy se vše skládalo z jednotlivých přesně naohýbaných prvků, které se potom skládaly a vytvářely se tak židle, křesla, stoly a stolky, postele, pohovky a řada dalších výrobků. Bylo to velmi pracné, protože třeba takové křeslo se skládalo z 50 různých prvků. Toto vše vyžadovalo naprostou přesnost při jednotlivých etapách zpracování a to zejména již výběru kvalitního ratanu jako suroviny, způsobu napařování ratanu, jeho přesné ohýbání do předem připravených forem, následné kvalitní spojování při sestavování výrobku z jednotlivých prvků , dokonalé moření nebo barvení již hotových výrobků a v neposlední řádě pečlivé zabalení výrobku před jeho odesláním na dlouhou cestu z Indonesie do Ameriky , Austrálie, Evropy nebo Asie.
Tento způsob výroby umožňoval vyrábět designy, které odpovídaly své době a nebylo možné dělat nějaké individuální úpravy dle požadavků a potřeb zákazníka pro malý počet vyrobených kusů, protože by se na to musely udělat speciální formy a cena by šla hodně nahoru.

Všechny tyto jednotlivé etapy výroby vytvářely konečnou cenu výrobku. Takže, když jste na trhu viděli například 2 podobná křesla s různou cenou, tak ta nižší cena znamenala, že se při výrobě , do které pro tyto účely je nutné zařadit i výběr a nákup surového rattanu, došlo k nějakému ošizení. Výrobce mohl koupit méně kvalitní rattan surovinu, kde byl rozdíl v ceně mezi třídou A (nejvyšší) a D (nejnižší)  až 70%. Dále mohlo dojít ke špatnému a nepřesnému ohýbání jednotlivých prvků a pak konečný vzhled výrobku nebyl dokonalý. Nemalým ošizením mohlo dojít při spojování prvků, kde se používaly hřebíky místo vrutů a klínů a konečná pevnost výrobku nebyla dobrá , což se po krátkém čase začalo projevovat nestabilitou a vrzáním. Také konečná barevná úprava měla být prováděna ve 4 a vice vrstvách, což řada výrobců z úsporných důvodů ošidila a po čase se z lesklé barvy stala matná a často praskající barva. Všechny výše uvedené aspekty tvořily konečnou cenu výrobku, zcela se odvíjející od jeho kvality.

Jednou mi majitel jedné fabriky na nábytek v Jakartě řekl : Nesmlouvej se mnou o ceně za výrobky, které mám vyrobené a které ti ukazuji, protože to jsou výrobky , které jsou vyrobeny v té nejvyšší kvalitě a cena je daná. Řekni mi kolik by měl stát výrobek, který požaduješ a já ti ho vyrobím za tu cenu, ale kvalita bude jiná a odpovídající tvé požadované ceně. To byla pro mě ta nejlepší zkušenost s výrobou a prodejem nábytku v Indonesii. Hlavně jsem byl a dodnes jsem velmi vděčný tomu pánovi za jeho upřímnost a poctivost.

Tehdy jsem pochopil, že v Indonesii se vyrábí dle požadavku zákazníka a potom záleží na tom, jak s tím ten kupující dál naloží. Ve své praxi na našem trhu jsem poznal, že velká většina prodejců ratanového nábytku neměla tu vynikající a hlavně čestně myšlenou zkušenost , a proto se tady stále často prodává nekvalitní ratanový nábytek za vysokou cenu, což u zákazníků ničí důvěru v ratanový nábytek, který za to nemůže , a který je tak krásný a vytváří neskutečně krásné prostředí.

V roce 1985 byla uskutečněna velká sešlost velmi významných odborníků na výrobu nábytku, specialistů na rattanový nábytek, prodejců rattanového nábytku a zástupců OSN , kteří se věnovali světové přírodě. Na tomto setkání se věnovalo 2/3 celkového času otázce , jaký vliv má rattanový nábytek při použití v interiéru. Nebylo to jen náhodné téma, ale předem naplánované, protože se celosvětově vědělo, že ten vliv rattanového nábytku je velmi příznivý a tak se hladala odpověď na otázku proč tomu tak je. Během řady vystoupení a dlouhé diskuse, kde se konkrétně popisovalo jaký má rattanový nábytek nebo jen doplňky z rattanu příznivý vliv na pozitivní myšlení člověka, jak je člověk  v interiéru , vybaveným rattanovým nábytkem podstatně klidnější a uvolněnější a jak se s úspěchem daří tento vliv aplikovat v různých psychologických poradnách, masážních a rehabilitačních zařízeních, ale i v komerčních prostorách jako jsou hotely, rekreační resorty, restaurace, vinárny, cukrárny ap. Mluvilo se o tom, že rattan , z kterého je nábytek vyroben asi vyzařuje nějaké pozitivní částice, které velmi potitivně ovlivňují myšlení člověka , a proto je mu v takovém interiéru hezky. Bohužel se nenašly žádné vědecké a poznatky o tom, že nějaké takové částice existují, ale presto se závěrem konstatovalo, že I když nejsou hmatatelné důkazy, tak se většina zúčastněných odborníků domnívá, že existuji. Byla tam mimo jiné vyslovena myšlenka, že lidé si s velkou oblibou do interiéru dávají květiny a různé rostliny a také se neví proč je to lidem tak příjemné , ale presto za tyto rostliny vynakládají často nemalé finanční prostředky. Takže řekněme si bez ohledu na vědecké důkazy, že vlastně nábytek a doplňky z rattanu v interiéru jsou jako živé rostliny nebo květiny s tím rozdílem, že se nemusí zalévat.

Rattanový nábytek vždy patřil , patří a bude patřit do vybavení bytů, domů, residencí ,hotelů, kaváren, vináren, na jachty, pro sportovní areály, sauny, posilovny , relaxační a masážní zařízení a řady dalších provozů. Zabývám se rattanovým nábytkem od roku 1991 a dovážím ho do ČR a na Slovensko od roku 1992. Od té doby prošla výroba ratanového nábytku tolika změnami jako nikdy předtím. Jednou mi majitel jedné fabriky na nábytek v Jakartě řekl : Nesmlouvej se mnou o ceně za výrobky, které mám vyrobené a které ti ukazuji, protože to jsou výrobky , které jsou vyrobeny v té nejvyšší kvalitě a cena je daná a odpovídá kvalitě. Řekni mi kolik by měl stát výrobek, který požaduješ a já ti ho vyrobím za tu cenu, ale kvalita bude jiná a odpovídající tvé požadované ceně. To byla pro mě ta nejlepší zkušenost s výrobou a prodejem nábytku v Indonesii. Hlavně jsem byl a dodnes jsem velmi vděčný tomu pánovi za jeho upřímnost a poctivost. Tehdy jsem pochopil, že v Indonesii se vyrábí dle požadavku zákazníka a potom záleží na tom, jak s tím ten kupující dál naloží. Ve své praxi na našem trhu jsem poznal, že velká většina prodejců ratanového nábytku neměla tu vynikající a hlavně čestně myšlenou zkušenost , a proto se tady stale často prodává nekvalitní ratanový nábytek za vysokou cenu, což u zákazníků ničí důvěru v ratanový nábytek, který za to nemůže , a který je tak krásný a vytváří neskutečně krásné prostředí.

“ Kvalitu si člověk může koupit, ale utratit peníze za nekvalitní zboží je jako vyhodit peníze z okna do rozbouřené řeky.“)

Příspěvek byl publikován v rubrice Dům a byt, Interiér, Zahrada. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.