Není pozemek jako pozemek

Jak při koupi pozemku, tak při vlastní stavbě hraje roli, zda jsou na pozemku inženýrské sítě, které jsou páteří budoucí stavby, aby byla obyvatelná. Takzvanou inženýrskou síť tvoří například rozvody vody, elektřiny, plynu a kanalizace, ty jsou základní. Dnes k nim přibyly rozvody  i pro další média, která potřebujeme k životu či k práci.

V současné době se k výstavbě inženýrských sítí používají  nejen moderní materiály, ale i moderní technologie, což má vliv na jejich kvalitu.

Rozdíl v ceně pozemku se může prodražit

Všeobecně platí, že pozemek, k němuž nejsou přivedeny inženýrské sítě,  je při prodeji levnější. Potom je ale podstatné, jak daleko jsou přípojky, na které se bude nové vedení připojovat a pokud jaké jsou pro to podmínky. Může se stát, že bude nutné postupovat přes pozemky sousedů, což může znamenat zdlouhavá jednání a problémy v mezilidských vztazích ještě před prvním kopnutím do země.

Ve hře je také kapacita stávajících vedení. Pokud na pozemku inženýrské sítě nejsou, je třeba navýšit rozpočet na stavbu o částku  pohybující se v rozmezí šest až osm set korun na metr čtvereční.

„Já jsem nechal udělat na pozemku také geologickou sondu, abychom věděli, zda je pozemek ´zdravý´.  Inspiroval mě kamarád, který až po letech zjistil, že se v jejich okolí vyskytuje radon a radši se odstěhoval. Jeden nikdy neví.

Naštěstí je naše lokalita v pořádku, tak nás snad nečekají zvýšené náklady v budoucnosti,“ pochvaluje si své rozhodnutí Jakub Švestka, který dlouho vyhledával pozemek, který by jim vyhovoval svou polohou nedaleko údolí Berounky, ale dostatečně daleko, kdyby přišla velká voda. Pozemek ovšem nebyl takzvaně zasíťovaný.

Od konzultace po realizaci

Vyhledal si firmu nejdříve kvůli konzultaci, jak v tomto případě postupovat. Chtěl radu a pokud bude spokojený, tak i rychlou a finančně  střízlivou  realizaci, aby mohl na přípravě stavby pokračovat.

„Potěšil mě hned na počátku jednání přístup zástupce firmy, kterou jsem oslovil a nabídka bezplatné konzultace o našem záměru. Nakonec jsme se domluvili na zhotovení projektu. Byl jsem poněkud bezradný ze všech avizovaných jednání v obci i na dalších úřadech, ve kterých mají lidé, kteří se tím každodenně zabývají, praxi, věděli přesně, koho je třeba oslovit v té které záležitosti, ať už šlo o vlastníky sítí , správce komunikací a státních institucí,“ uvádí Jakub Švestka k rozhodnutí, proč se obrátil na firmu, která dokáže zajistit vše potřebné, když na pozemku inženýrské sítě nejsou.

Je přesvědčen, že se mu tím stavba domu neprodražila, protože se mohl věnovat své práci a nemarnit hodiny času běháním po úřadech od čerta k ďáblu, kdy bezradný člověk často ztrácí půdu po nohama.

Když se vyřídila  všechna povolení, začaly na pozemku stavební práce. Za několik dní se přijel v dohodnutém termínu podívat a na vytyčeném pozemku už  byla kanalizační stoka, přivedený  vodovod, plynovod a vyvedené kabely na  elektřinu. Bez výkopů se to neobešlo,  ale práce probíhaly  rychle a s ohledem k životnímu prostředí.

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Projekty domů, Stavba. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.