Pryč s vlhkostí a plísní v koupelně

Vlhkost je problémem mnoha koupelen. Kromě toho, že se negativně podepisuje na koupelnovém nábytku a vlastnostech zdiva, tak zároveň vytváří ideální prostředí pro vznik rzí a plísní. Řešení je přitom jednoduché, a to v podobě koupelnového ventilátoru a jeho správného používání.

 

Plíseň do našich domácností nepatří, a ač je důvodů pro toto tvrzení daleko více, tak tím hlavním je její dlouhodobé negativní působení na zdraví. Způsobuje řadu chronických problémů, zvláště dýchacích cest a kůže. Astma, kožní problémy, častá nemocnost, chronická únava, bolesti hlavy, pálení očí, škrábání v krku, to je jen malý výčet problémů, které způsobuje plíseň. Výskyt plísní je proto nutné řešit okamžitě, ale zároveň je třeba jejich vzniku účinně předcházet.

Správné větrání a ventilátor do koupelny

Plísni se daří v prostředí, ve kterém nedostatečně cirkuluje vzduch. Proto bychom neměli zapomínat na větrání v koupelně. Často lidé větrají v obytných prostorách, ale na koupelnu zapomínají. Ale i v ní by se mělo větrat alespoň 3krát denně, kdy délka větrání by měla být závislá na počasí a ročním období. V zimě větráme krátce, kolem 3-5 minut, v létě můžeme otevřít okno i na delší dobu. Větrat bychom měli automaticky po sprše či koupeli. Větrání ale plně nestačí a navíc ne každý má okno v koupelně. Proto bychom měli v každém případě používat ventilátor.

Ventilátor v koupelně a na toaletě je nutností. Odstraňuje vlhkost, pachy a předchází vzniku plísní. Nejoblíbenějším typem jsou ventilátory se zpětnou klapkou, které zabraňují zpětnému tahu, tedy navrácení pachů zpět do místnosti. V koupelně a na toaletách oceníte především ventilátory s časovým doběhem, který umožňuje chod ventilátoru i po jeho vypnutí vypínačem. Doběh se dá u ventilátoru nastavit v rozmezí 2 – 30 minut.

Jak vybrat ventilátor do koupelny?

Při výběru ventilátoru si nejprve ujasněte, kam povede ventilační potrubí. Na základě toho zvolíte ventilátor axiální nebo ventilátor radiální. Většina z nás sáhne po axiálním ventilátoru. Ten se hodí tam, kde je kratší potrubí s nižší ztrátou tlaku. Radiální ventilátor byste měli zvolit v případě, že ventilační potrubí povede do centrální šachty bez ventilátoru. Ideální je tedy pro delší potrubí s vyšší tlakovou ztrátou.

Dále se zaměřte na vzduchový výkon, tedy parametr, který udává objem vzduchu, který přístroj vymění za jednu hodinu. K zjištění potřebného vzduchového výkonu vaší koupelny vám poslouží náš výpočet požadovaného vzduchového výkonu.

Nezapomeňte vzít v potaz i hlučnost přístroje a jeho spotřebu energie.

CVB VENTILÁTORY A KLIMATIZACE je česká firma s tradicí specializující se na prodej ventilátorů a klimatizací. Získali jsme prestižní mezinárodní ocenění důvěry obchodních partnerů AAA, zařadili jsme se tak mezi 0,2 % nejspolehlivějších firem v ČR s nejvyšší spolehlivostí a kredibilitou. Kromě ČŘ působíme úspěšně i na německém trhu.

http://www.ventilatory-shop.cz/

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Dům a byt, Koupelny, Vytápění. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.