Maximální úspory energie od HONER Company

Jedním z materiálů pro zateplení domů, který se v poslední době čím dál více dostává do povědomí stavebníků, je stříkaná pěnová izolace. Její výhodou je, že se dostane prakticky všude. Eliminuje tak tepelné mosty a vytváří souvislou ochrannou vrstvu.

Stříkané pěnové izolace jsou několika složkové pěny aplikované speciální technologií do stavebních konstrukcí za účelem zabránění úniku tepla z objektu v zimním období a v létě pronikání tepla do izolovaného objektu stavební konstrukcí. Tyto izolace podstatně zlepšují kvalitu vnitřního prostředí. Dokonale odhlučňují izolované prostory a mimo jiné brání i pronikání škodlivin z venkovního prostředí.
Stříkané pěnové izolace dokážou dokonale a bezkonkurenčně nahradit stávající a známé izolační materiály z vaty, papíru nebo polystyrenu. Stříkané PUR izolace a ochranné nátěry chytře, dokonale a zejména laciněji nahrazují i stávající známé střešní vrstvy, jakými jsou spádové polystyreny a asfaltové pásy či fólie. Vytvářejí monolitický celek a tím zároveň eliminují případné a postupem času stále častější zatékání do střešní konstrukce ve spojích.

Není pěna jako pěna

I v tomto případě platí, že není stříkaná izolace jako stříkaná izolace. Kvalita se dá poznat už před samotnou aplikací – je to podobné jako při výběru auta. Zajímejte se, od jakého výrobce pochází, jestli je tento výrobce vůbec známý, kolik desetiletí se zabývá vývojem a výrobou směsí, ze kterých se aplikuje samotná izolace. Je také dobré vědět, kde všude a s jakým efektem se už konkrétní izolace od konkrétní chemičky aplikovala, jaké záruky vám výrobce poskytuje a jestli je vůbec schopen závazkům vyplývajícím ze záruky dostát.
Dalším kritériem, podle kterého se kvalitní výrobce také pozná, je skutečnost, kolik druhů pěn aplikátorům dodává. To je velice důležité, protože – i když vám některé aplikační firmy budou tvrdit něco jiného, faktem je, že ne každou pěnou se dá izolovat všechno. Pro každý případ se musí vybrat správný druh pěnové izolace. Některé firmy, jako například Honter, mají několik druhů pěn, proto dovedou prakticky uspokojit stavebníka od základů až po komín. Nabízejí například hydroizolace používané proti vodě a zemní vlhkosti, dále svislé nebo vodorovné izolace.Některé pěny zateplují a odhlučňují, jiné se dají aplikovat i na venkovní stěny domů atd.

Certifikáty  a testy

Opravdu kvalitní pěny se poznají také podle dokumentů, podle platných certifikátů, atestů a výsledků funkčnosti. A v neposlední řadě také podle toho, jestli jsou popsané v našem jazyce. Nezřídka se můžete setkat s případy, kdy některé firmy klamou a spoléhají na neznalosti zákazníků – deklarují v cizím jazyce certifikáty úplně od něčeho jiného.
Nedílnou podmínkou kvalitního fungování pěnové izolace je kvalitní práce lidí, kteří ji aplikují. Doporučujeme proto využívat certifikované firmy proškolené přímo výrobcem směsi.

Co to je  EXY spray system?

Exy spray je polotuhá netoxická izolační hmota v podobě pěny, nanášená stříkáním, která plní funkci vzduchové izolace a parotěsné zábrany, zajišťuje odolnost proti větru a utěsnění dutin ve stěnách a stropech. Skládá se z miliónů drobných komůrek, které jsou vyplněny vzduchem a zaručují trvalou a neměnnou ochranu před pronikáním vzduchu nebo atmosférické vlhkosti. Díky tomu nepronikne do interiéru skrz stěny studený vzduch, ale ani horký a vlhký vzduch v letních měsících. Stejně tak se ohřátý vzduch z interiéru nedostane do stěn, kde by mohl začít kondenzovat.
EXY spray neobsahuje žádné materiály a látky uvolňující škodlivé plyny (na rozdíl od  kopií, které se bohužel také prodávají a aplikují). Dodává se ve čtyřech variantách podle druhu použití, může mít buď uzavřenou (EXY 39), nebo otevřenou (EXY 09) strukturu buněk.

Uzavřená struktura buněk Uzavřená struktura pěnové izolace se skládá z milionů miniaturních uzavřených buněk, které tvoří vysoce efektivní tepelnou, vzduchovou a zvukovou bariéru, mají vynikající odolnost vůči vodě a chemickým látkám. Další nespornou výhodou uzavřené struktury je její tuhost a pevnost. Uzavřenou strukturu má např. stříkaná pěnová izolace EXY 39 s výbornou hodnotou součinitele tepelné vodivosti a hmotnost je 41  kg/m3.

Otevřená  struktura buněk

Otevřená struktura pěny má menší hustotu, díky tomu je potřeba méně materiálu a jde proto o levnější variantu. Je vynikající volbou tam, kdy není kladen důraz na malou tloušťku izolace. Malá objemová hmotnost s sebou nese menší zatížení konstrukce. Stříkaná pěnová izolace EXY 09 s otevřenou strukturou buněk váží 10 kg/m3.

Pozor na složení

Důvodů, proč pátrat, z čeho je izolační pěna vyrobena, je mnoho. Některé pěny mohou ještě používat coby nadouvadla škodlivé freony. Dále pak pěny mohou obsahovat karcinogenní látky nebo látky velice hořlavé, které nesplňují stavební normy. Proto je tak důležité ptát se na příslušné certifikáty a osvědčení výrobce.

www.honter.cz
www.exy.cz

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Dům a byt, Vytápění. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.