Jak se spí v povlečení z eukalyptu? Představujeme vám lyocell

Poohlížíte se po novém povlečení, které má splňovat nejen kritérium kvality a atraktivního vzhledu, ale také udržitelnosti? Máme pro vás dobrou zprávu! Nabídka přírodních materiálů, jejichž původ i výroba jsou šetrnější k životnímu prostředí, se stále rozrůstá. Jedním z nich je také TENCEL™ Lyocell.

Mezi textiliemi, které pocházejí z udržitelných přírodních zdrojů, má své nenahraditelné místo tencel. TENCEL™ je obchodní název pro tkaninu zvanou lyocell. Jedná se o druh viskózy vyrobené z rozdrcených dřevěných vláken eukalyptu, respektive z buničiny, která je na dotek neuvěřitelně měkká a příjemná. Dřevo eukalyptu, ze kterého se tento materiál vyrábí, pochází z lesních porostů, které jsou obnovitelné a lehce udržitelné. Spotřeba vody je při produkci 10 až 20krát menší, než je tomu při výrobě bavlny.

Příjemný dotyk přírody

Tencelovou tkaninu si díky jejím skvělým vlastnostem oblíbil nejen módní průmysl, ale také výrobci textilních bytových doplňků. „V naší nové kolekci polštářů a přikrývek Tencel si přijdou na své všichni milovníci zdravého a kvalitního spánku. Tyto lůžkoviny jsou nadýchané, poddajné a lehké. Prošití po celé ploše zajišťuje stabilitu výplně a tvarovou stálost. Tencelové ručníky a osušky z řady Eucalypta jsou hebké, úžasně savé a nenáročné na údržbu. Jedná se o materiál šetrný k životnímu prostředí, při jeho výrobě nejsou používané žádné neodbouratelné chemické látky a vlákno je navíc kompletně rozložitelné. Díky svým vlastnostem je tencel ideální pro alergiky a jedince se sklonem ke kožním problémům,“ přibližuje materiál Martina Matějovská, ředitelka společnosti Matějovský, tradiční české značky ložního povlečení a bytového textilu.

Spánek jako na obláčku

Tencelové vlákno je na povrchu hladké a na dotyk neuvěřitelně měkké a příjemné. V porovnání s vlnou anebo bavlnou je o mnohem jemnější, v porovnání s hedvábím je při kontaktu s pokožkou něžnější a zároveň je chladivější než plátno. „My jsme si tencel zamilovali na první dotek. Jeho hebkost a jemnost ráda přirovnávám k načechranému obláčku. Stejně jemné jsme zvolili i čtyři barvy – světle žlutou, pudrovou, světle modrou a šedostříbrnou, které nabízíme v kolekci Eucalypta ze 100% lyocellu,“ popisuje novinku Martina Matějovská. Kolekce povlečení Eucalypta je prodyšná a přirozeně termoregulační. V tencelovém povlečení se vám bude dobře spát v létě i v zimě. Jedná se o odolný materiál, který výborně odvádí vlhkost a je nenáročný na údržbu – mimořádně rychle schne a nemačká se, při sušení v závěsu nevyžaduje žehlení. Vlákno je navíc přirozeně antibakteriální a nepohlcuje pachy, proto je ideální pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou.

Doporučujeme ke shlédnutí: Jak na výběr povlečení? Každému vyhovuje něco jiného

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Interiér, Ložnice. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.