Architekti opravdu překvapili. Vytvořili byt, jehož místnosti se vznáší ve vzduchu.

Při komplexní rekonstrukci se dělají většinou změny, jak se říká, pořádně od podlahy. V případě rezidence ve francouzském městě Montreuil to ale zrovna neplatí. Tady na to šli architekti spíše „od stropu“. Výškový profil interiéru byl rozčleněn do čtyř různých úrovní. Podívejte se s námi na poněkud netradiční apartmán, ve kterém se budete doslova vznášet.16

Architekti ze studia Atelier Florence Gaudin jsou ve Francii proslavení svými hravými formami a kladným přístupem k neotřelým metodám práce. Vždy ke spokojenosti klientů, pochopitelně. Platí to i v případě komplexní rekonstrukce interiéru u domečku ve francouzském Montreuil, kde znovu dokonale překvapili.

Šest metrů výšky je trochu hodně

Na jejich bedrech totiž leželo řešení poměrně nelehké situace: Bylo zapotřebí upravit interiér malého domku, který byl ještě donedávna využíván jako truhlářská dílna. Teď se z něj mělo stát moderní bydlení pro jednu osobu. To by až tak těžké nebylo a 75 metrů čtverečních využitelného prostoru také není málo. Problém byl vyloženě „ve výškách“.

Mohlo by vás zajímat: Jednoduchý dřevěný rošt vytvořil druhý strop a snížil teplotu v bytě o 7 °C

Původní dílna totiž disponovala stropem ve výšce šesti metrů. Milovníci vysokých stropů by s námi možná úplně nesouhlasili, ale šest metrů je zkrátka pro jednoho člověka trochu příliš. V úvahu nepřipadalo ani rozdělení stavby podlažní přepážkou uprostřed. Chápejte, dvakrát tři metry je zase trochu málo. Takže co s tím?

Design hodný apartmánů velkoměsta

Architekti tedy při rekonstrukci zvolili střední cestu. Hlavní objem obytného prostoru se rozhodli vsadit přibližně doprostřed celého objektu. Domu tak dodali nezpochybnitelnou identitu, která současně zajišťuje svému obyvateli moderní městský styl života. Byť se nachází na venkově.

Interiér v povětří? Proč ne

Jak asi tušíte, zasazovat cokoliv „do vzduchu“ je komplikované. A proto se architekti rozhodli pro vytvoření střední příčky pomocí dřevěných objektů. K jejich udržení ve vzduchu stačí jen pár podpůrných trámů. Na jejich základě pak vybudovali několik propojených boxů ze dřeva, které vyplnily požadovaný prostor.

S boxy se nemusíte prát

Sami architekti o objektech hovoří jako o cabanas (v narážce na dřevěné boxy plážových převlékáren). Skutečnost je ale tomuto příměru hodně vzdálená. Nejde o žádné nevzhledné krabice, ale designově pokročile provedené prvky, které naplňují celý domek dynamickou atmosférou. Z původního domu, jehož vnější vzhled zůstal zachován, se tak stalo jakési mimikry, ochranné zbarvení, pod kterým se ukrývá mimořádné dílo.

Soukromí, klid a čistota

„Nechtěli jsme dělat nějaké architektonické gesto, chtěli jsme prostě skutečnou a smysluplnou odpověď na řešený problém,“ prozrazují architekti. Prostor, který vyplňují dřevěné boxy, zůstal i nadále nedělený a velmi vzdušný. Současně jsou tyto buňky nedílnou součástí organismu bytu.

V jednom se nachází koupelna, v druhé je schována toaleta. A svým objemem vyplňují prostor  mezaninu, což je jen příjemný bonus navíc. Místem se tu prostě neplýtvalo. Tento dojem umocňuje i v podstatě nezaplněné přízemí, kde se kromě kuchyňské linky nenachází nic jiného. Pokud bude někdy majitel potřebovat další místo, prostor se přímo nabízí.

Místo pro dynamický život

Prozatím si ale užívá volnosti nezastavěné místnosti, nad kterou se vznáší obytná část. Otevřený prostor přitom navazuje na venkovní dřevěnou terasu a zahradu. K příjemnému vyznění celého interiéru přispívá neutrální ladění dřevěných součástí, které rozčleňují prostor na čtyři různé výškové úrovně.

 

Zdroj: www.drevostavitel.cz

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Dům a byt, Projekty bytů, Projekty domů. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.