Tepelná čerpadla – při výběru postupujte takto, vyhnete se potížím

Lidstvo využívá obnovitelné zdroje ve svůj prospěch už desítky tisíc let a nic na tom nezměnily ani „vynálezy“ v podobě parních strojů, uhelných či jaderných elektráren. Dnes, když lidé více hledí na dopad svých činů na životní prostředí a zároveň, zlepšuje se schopnost efektivně využívat energii z větru, geotermálního tepla apod., popularita obnovitelných zdrojů strmě roste.

Tepelná čerpadla jsou i dnes, v době historicky podprůměrných cen fosilních paliv, velmi levným zdrojem energií. Zároveň, na rozdíl od větrných či solárních elektráren, tepelná čerpadla fungují spolehlivě za jakýchkoliv povětrnostních podmínek, je však nutné zvolit to správné tepelné čerpadlo.

Není tedy divu, že na tepelná čerpadla začínají v čím dál větší míře spoléhat nejen domácnosti, ale také celá města, pro které je tento zdroj tepla spolehlivou „zkratkou“ ve snižování emisí skleníkových plynů, ke kterému se politici v západním světě zavázali.

Proč by tepelná čerpadla neměla uspět zrovna u nás?

Česká republika „netrpí“ krutými zimami podobnými těm ve Skandinávii, kde ještě dnes najdeme jednotky tepelných čerpadel instalované v 80. letech minulého století. Relativně krátké a nepříliš kruté zimy by tepelná čerpadla měla zvládat s přehledem. Aby Vám ale radost z tepelného čerpadla vydržela co nejdéle, je nutné dodržet několik základních kroků.

1.      Pečlivě vybírejte prodejce

Mezi tepelnými čerpadly jsou obrovské rozdíly a získat kvalitní a objektivní informace není snadné. Tepelné čerpadlo, jehož výkon odpovídá potřebám Vašeho domu a má efektivní využití elektrické energie je doslova „výhrou“. Jak ale takové tepelné čerpadlo najít? Je kriticky důležité Váš záměr koupě tepelného čerpadla konzultovat s prodejcem, který:

  • má ve své nabídce více druhů tepelných čerpadel, tj. nejen levná snadno instalovaná čerpadla typu vzduch/vzduch,
  • má zkušenosti s provozem a instalací tepelného čerpadla u nemovitostí, jejichž spotřeba a dispozice odpovídají Vašemu domovu,
  • tepelná čerpadla nejen prodává, ale je schopen i zajistit jejich instalaci za pomoci vlastního týmu techniků.

2.      Nešetřete

Nový zdroj tepla je investice přesahující 100 000 Kč, která ovlivní Váš život v příštích několika desítkách let. Nesnažte se tedy za každou cenu ušetřit pár tisíc korun např. instalací svépomocí, koupí levnějšího tepelného čerpadla, dokoupením méně kvalitních izolací a spojovacích materiálů apod.

3.      O tepelné čerpadlo se starejte

Tepelné čerpadlo, stejně jako jiné zdroje tepla, vyžadují pravidelnou údržbu, ať už jde o odstraňování nánosů nahromaděných v okolí venkovní jednotky čerpadla vzduch/vzduch, čištění prachových filtrů tepelných čerpadel vzduch/vzduch, pravidelnou kontrolu chladicí kapaliny apod.

Zároveň, nepodceňujte pravidelné servisní prohlídky, jejichž realizací je často podmíněna prodloužená záruka na tepelné čerpadlo.

Odměnou Vám bude dlouhodobý levný a bezproblémový provoz tepelného čerpadla.

Další tipy na výběr tepelného čerpadla a vyhnutí se problémům s nepoctivými prodejci najdete na stránkách https://www.abeceda-cerpadel.cz/

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Dřevostavby, Dům a byt, Stavba, Vytápění. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.