Jak se bydlí ve srubu, aneb pozitivní účinky dřeva.

Přírodní zdravé bydlení má pro mnoho lidí stále větší význam. V době, kdy je naše bydlení stále více přetechnizované je návrat k přírodě zajímavým řešením, které má pozitivní význam na naše zdraví a to doslova.

Dřevo je důležitým přírodním materiálem, z kterého nemusíte mít vyroben jenom nábytek, ale rovnou i celé bydlení. Dřevostavby, tedy pravé dřevostavby a ne pouze montované sendvičové domy, mohou být velice atraktivní alternativou zdravého bydlení, které je současně komfortní a odpovídá náročným standardům soudobého bydlení. Srubové stavby jsou stylové a původně si je člověk spojuje s chatami a roubenkami v horách. Dnes se ale stavějí moderní sruby, které mají podobu klasických domů se vším, co k současnému bydlení patří.

Předností bydlení v pravém dřevěném srubu je hned několik. Kromě příjemného obklopení se dřevem, které nás přibližuje k přírodě a dodává pocit klidu, uvolnění a pozitivně působí na psychiku, dřevo také kladně působí především na dýchací ústrojí.

Srubové domy a jejich pozitivní účinky

Dřevěné stavby se stavějí z vysušeného nebo ještě čerstvého dřeva, které stále obsahuje své přirozené silice. Díky tomu jsou tyto domy vhodné pro alergiky a další osoby, které trpí dýchacími obtížemi. Dřevo udržuje ideální vzdušnou vlhkost, pohlcuje také nežádoucí pachy, je antistatické, takže nevíří prach. Je elektricky neutrální a filtruje vzduch. Při stavbě srubů a roubenek na klíč je možné dřevo v interiéru přiznat, nebo zakrýt klasickými omítkami nebo obložením, což by ovšem byla docela škoda. Samozřejmostí je důkladné zateplení, s kterým mohou dřevostavby dosáhnout úrovně nízkoenergetických domů. Nehledě na to, že sruby a roubenky mají svůj nezaměnitelný šarm a prestiž.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dřevostavby, Dům a byt. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.