Dobrá rada pro efektivní praní: Kdo váží, ten šetří!

Patříte k těm bezstarostným uživatelům, kteří po koupi nové pračky, ledničky či vysavače přiložené návody k použití bez přečtení ukládají někam na dno šuplíku nebo rovnou vyhazují? Ovšem tahle důvěra ve vlastní zkušenosti nebo v neomezenou odolnost moderních domácích spotřebičů se ne vždy vyplácí. Věřte, že nešetrné zacházení a nedodržování výrobcem doporučených postupů nesvědčí ani těm nejkvalitnějším výrobkům.

Tak například praní v automatické pračce. Nestačí jen roztřídit prádlo podle barvy a materiálu, odstranit z kapes papírové kapesníčky, ubrousky, mince, žvýkačky a další rizikové předměty, vybrat a spustit vhodný program. Je zapotřebí také zkontrolovat hmotnost prádla, kterým hodláme naplnit buben pračky! Je-li pračka přeplněná, dá nám to najevo podezřelými zvuky a nežádoucím posouváním v prostoru během procesu praní. Dalším nevítaným důsledkem je snížení efektivity praní a ždímání, což přináší vyšší náklady na následné sušení a časem i patrné opotřebení prádla. A hlavně, nadměrné zatěžování pračky zkracuje životnost motoru, což může přinést nečekané výdaje navíc… Jak tedy včas zjistit hmotnost znečištěného prádla? Můžete vyzkoušet základní pomůcku – mezi volně uloženým suchým oblečením a vnitřním okrajem bubnu by měla být mezera na šířku dlaně. Přesnější, ale o něco komplikovanější variantou je zvážit prádlo na váze. Naštěstí existuje i stoprocentně účinný, rychlý a pohodlný způsob. Nejnovější modely praček gorenje jsou vybaveny speciální funkcí Total Weight Control s integrovaným snímačem, který dokáže automaticky rozpoznat hmotnost prádla v bubnu a podle toho nastavit optimální program.  Total Weight Control šetří nejen vodu, ale také elektrickou energii, umožňuje tichý provoz pračky a prodlužuje její životnost. Total Weight Control a další chytré funkce nabízí například automatická pračka gorenje W9865E v klasickém bílém provedení, gorenje W7443LR v rozverné červené anebo WS62SY2B v elegantní černé barvě.

A na závěr ještě jeden praktický tip. Na dostatečnou kapacitu pračky – s ohledem na počet členů domácnosti – byste měli pamatovat už při její koupi.  Dvojici bude stačit pračka na 5 kilo prádla, rodina s dětmi by měla vybírat model s maximální kapacitou 7 až 8 kg. Zaručenou volbou je například pračka z designové řady Gorenje Simplicity, která pohodlně vyperete i větší kusy prádla, včetně polštářů nebo deky. Velká, 33 centimetrů široká dvířka, a široký úhel otevření 183° totiž umožňuje jednodušší plnění i vyprazdňování bubnu.

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Koupelny. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.