5 praktických rad pro stále krásné povlečení

Chcete vědět, jak správně pečovat o povlečení, aby i po letech vypadlo stále jako nové? Máme pro Vás užitečné rady a tipy!

Vždy se řiďte doporučením výrobce

Výrobce povlečení ví nejlépe, jaké zacházení bude povlečení vyhovovat nebo naopak škodit. Pokyny najdete na nášivce uvnitř povlečení. Snažte se dodržovat zejména doporučenou teplotu a doporučený způsob sušení. Každý výrobce používá jiné technologie potisku a tkaní a od toho se také odvíjí ideální péče

Nezanedbejte první praní

Při prvních praních téměř u každé textilie přirozeně dochází k vymývání zbytkových barev, chemikálií a fixaci vláken a struktury. První praní proto nezanedbejte, rozhodně nestačí povlečení hodit do pračky na rychlý půlhodinový program a povlékat. Zbytkové barvy nebudou mít čas se pořádně odeprat a povlečení mnohdy i nenávratně zapustí. Dopřejte novému bavlněnému povlečení co nejdelší praní s vhodným pracím prostředkem.

Teplota 40 °C je dostačující

Prací prášky už dnes díky moderním složkám dokáží povlečení dobře vyprat i při 40 °C. Touto optimální teplotou šetříte peněženku i životní prostředí. Doporučení výrobce o teplotě vnímejte jako nejvhodnější způsob údržby pro zachování dlouhé životnosti barev a tvaru povlečení. U kvalitních produktů se nemusíte bát zvolit teplotu vyšší. Dnes už se se kvůli barevným plošným potiskům a zipům nedoporučuje vyvářka.

Prášky, gely, aviváže…

Povlečení dobře vyperete jak s pracím práškem, tak s gelem. Klasický prací prášek může ve výsledku dosáhnout vyšší čistoty, gely jsou na druhou stranu šetrnější k jemným vláknům. Prostředky vždy volte dle barvy povlečení. U gelů dávejte pozor na kombinaci odloženého startu a nalití přípravku přímo na tkaninu – může se tak vytvořit neodstranitelný flek. Perte bez aviváže, protože ta látce znemožňuje správně dýchat.

Žehlení nemusí být dřina

Povlečení ze 100% bavlny nemá skoro žádné nevýhody, až na žehlení. To si však můžete usnadnit nízkými otáčkami při ždímání a řádným rozklepáním a pověšením. Bavlněné tkaniny nikdy nenechávejte dlouho ležet v pračce a poté přesychat na šňůře, v takovém případě není skoro možné jej dožehlit.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Interiér, Ložnice. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.