3 tipy, jak pečovat o vaše okna, aby vydržela dlouho

Ať už máte doma plastová nebo dřevěná okna, platí velmi jednoduché pravidlo. Pokud chcete zamezit problémům a prodloužit jejich životnost, je třeba o ně správně pečovat. Co všechno je ale třeba pro dobrou kondici oken udělat? A jakým činnostem je lepší se vyhnout?

1. Pravidelně okna čistěte

Základem péče o okna je jejich správné čištění. To byste měli provádět minimálně jednou ročně, ale určitě nic nezkazíte, když to bude častěji. Pojďme se tedy podívat, jak správně mýt okna.

Prvním krokem je samozřejmě umýt okenní tabule i rámy. Podle toho, jak jsou obě části znečištěné, použijte vhodný čistící prostředek. Většinu nečistot odstraníte pouze vlažnou vodou a hadrem, velmi dobře fungují jemné saponáty a prostředky na mytí nádobí. Vždy použijte dostatečné množství vody. Nikdy nečistěte okna na sucho, prachové částice by mohly povrch poškrábat. Dejte si pouze pozor na drsné houbičky, abrazivní čističe nebo agresivní chemikálie. Ty by mohly zejména rámy oken snadno poškodit.

Při čištění oken je vhodné zkontrolovat i těsnění. Šetrně z něj odstraňte případné nečistoty, a podívejte se, zda někde kus nechybí nebo nevyčnívá. Zároveň zkuste jeho pružnost. Pokud těsnění zmáčknete, mělo by se po chvíli vrátit do původní podoby. Pokud je těsnění poškozené nebo ztratilo pružnost, je lepší ho co nejdříve vyměnit za nové. Životnost těsnění prodloužíte, pokud ho jednou ročně přetřete glycerinem nebo silikonovým olejem. Pokud je potřeba těsnění vyměnit, dodavatel by vám to měl buď udělat sám, nebo vám dodat těsnění odpovídající vašemu profilu. Nesprávný typ těsnění může buď okna poškodit nebo nedostatečně těsnit.

2. Kování je třeba promazat

Pečovat je třeba i o okenní kování. Jednou ročně potřebuje promazat. Vhodný silikonový olej, je třeba jej kápnout do otvoru vyznačeném pro kování. Podobně také čepy a další pohyblivé části kování je třeba olejem promazat, nebo potřít vazelínou.

Pozor na využívání minerálních olejů a či přípravků obsahujících kyseliny. Ty by postupně mohly kování nenávratně poškodit. Jakmile je kování promazáno, ještě ho prohlédněte a případně utáhněte povolené součásti. Pokud odhalíte závažnější poškození, je lepší obrátit se na odborníka, abyste okna při opravě ještě více nepoškodili.

3. Dřevěná okna potřebují zvláštní péči

Plastová okna byla vždy jednodušší na údržbu. Pokud máte doma dřevěná okna, vyžadují ještě péči navíc. Ale pozor, nepůjde o malování ani o nic podobného. Právě naopak, u moderních dřevěných oken se nedoporučuje provádět natírání, pokud opravdu nerozumíte tomu, co děláte. Nesprávný zásah může okna nenávratně poškodit.

Dřevěná okna je ale třeba nejméně dvakrát ročně po umytí potřít houbičkou namočenou ve speciálním balzámu na dřevo. Ten zaceluje mikrotrhlinky v rámech, a oživuje barvu a vzhled celého okna. Aplikace balzámu je velmi jednoduchá. Na umyté a suché rámy naneseme balzám pomocí houbičky. Každý výrobce oken by vám měl doporučit nebo zajistit dodávku balzámu pro konkrétní okna, a to v závislosti na jejich povrchové úpravě. Pro co nejlepší efekt doporučujeme využívat právě tyto balzámy, zásadní je to zejména u oken orientovaných na jih či západ, tedy kde jsou vystaveny přímému slunci.

Čím kvalitnější povrchovou úpravu budou mít vaše okna, tím jednodušší bude jejich údržba a tím déle vydrží dobře chráněna před účinky povětrnosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dům a byt, Stavba. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.