Přímotop, radiátor nebo podlahové topení, co si vybrat?

Jestliže chcete vyhřát svůj domov, máte hned několik možností. Tradiční, ale někdy až příliš monstrózní radiátory, rychlejší ale velice neefektivní přímotopy, anebo podlahové topení. Vyhřívat dům či byt pomocí přímotopů je velice neefektivní záležitost. Je možné si sem tam přitopit, když cítíte nutkavou potřebu mít doma ještě tepleji. Přímotop by však neměl být primární či snad jediný zdroj tepla v domě. Vytápění přímotopem je finančně náročné, a tím neefektivní. Zaplatili byste až třikrát víc než za tradičnější vytápění uhlím. Dům, který by počítal jen s přímotopy, v dnešní době nezíská stavební povolení.

Radiátor je tradiční forma vytápění obytných prostor. V současnosti se v interiérech objevují tři typy radiátorů. Prvním je tradiční obrovský radiátor. Vyznačuje se velkou rozlohou nejen do délky ale i šířky, zpravidla v létě slouží jako další vnitřní parapet. Přestože se tyto radiátory dají označit za oldschool, při správném sladění s interiérem mohou i ony vypadat skutečně zajímavě. Druhou formou jsou novější a modernější radiátory, které jsou užší, zpravidla čistě bílé a přední deska brání průhledu skrz radiátor. Co se týče údržby, je náročnější, jelikož se hůře dostává do malých prostor. Design není úplně nejlepší, ale dá se s ním pracovat. Posledním typem jsou radiátory, které jsou prakticky k nerozeznání od obrazu. Mají podobu obrazu či skla a můžete si dokonce vybrat motiv, který bude zdobit váš interiér. Designové radiátory mají však jednu velkou nevýhodu. Finančně jsou velmi náročné, jejich cena se pohybuje v rozmezí kolem dvaceti tisíc korun. V interiéru se dá naštěstí pracovat se všemi těmito typy radiátorů, chce to jen trochu času a nápadu. Kromě designu se dívejte i na energetickou náročnost a výhřevnost daného radiátoru, abyste dosáhli vždy maximálních výsledků.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dřevostavby, Dům a byt, Stavba, Vytápění. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.