I Jára Cimrman věděl, že budoucnost je bez drátů

Když zvolal: „Zkuste to bez drátů, milý Marconi!“, bylo tomuto českému géniovi jasné, že v příštích časech se obejdeme bez drátů. A nejen v telekomunikačních technologiích. I doma. Třeba při vytápění našeho domova.

Myslet na vytápění domu nebo bytu v parném létě je trochu masochistické, ale zkusme raději myslet na úsporu energií a finančních prostředků na ně vynaložených. Myšlenka na úsporu peněz z rodinného rozpočtu může působit jako chladivá koupel v horkém dni – regulací vytápění totiž můžeme ušetřit až 30 % nákladů. Boom chytrých elektroinstalací totiž přináší novinky a překvapení snad každý den. Jednou z posledních inovací je mimo jiné bezdrátová termohlavice RFATV-1, vyráběná firmou ELKO EP.
Slouží k měření teploty v dané zóně a současně umožňuje bezdrátové ovládání ventilu topných těles. Rychle a pohodlně. Nová termohlavice RFATV-1 tak doplňuje široké spektrum bezdrátových přijímačů – aktorů, které společnost ELKO EP vyrábí a dodává buďto samostatně anebo v rámci komplexního a modulárního řešení bezdrátové elektroinstalace iNELS RF Control.

Instalace bez bourání

Bourání zdiva je vždycky událost, která sebou přináší jen samé nepříjemnosti a komplikace, které nezmírňuje ani vyhlídka na zlepšení kvality bydlení. A každý se mu rád vyhne, pokud to jde. Bezdrátová termohlavice RFATV-1 je ideálním řešením jak efektivně řídit teplotu právě bez stavebních úprav.
Výrazně urychluje integraci prvků regulace vytápění do bytu či domu. Měří teplotu a její hodnotu v pětiminutových intervalech zasílá do ovládací bezdrátové jednotky RF Touch (ta se dodává samostatně nebo jako součást systému iNELS RF Control). Jednotka RF Touch následně vyhodnocuje zaslanou teplotu a na základě nastaveného programu otevírá a zavírá ventil radiátoru (topného tělesa) podle potřeby. K jediné ovládací jednotce RF Touch lze přiřadit až 30 termohlavic.
Další výhodou této novinky na poli regulace teploty je bateriové napájení, které umožňuje její rychlou montáž bez sekání do zdí a náročných úprav. Stav baterií je indikován na displeji RF Touch s dostatečným předstihem, takže se nemůže stát, že byste je zapomněli včas vyměnit.

RF Touch ocenili odborníci i veřejnost

Bezdrátová jednotka RF Touch, která hlavice ovládá, není žádným neprověřeným nováčkem a svoji pověst si už zasloužila. Byla totiž oceněna odbornou porotou na veletrhu nejvyšší ocenění – Zlatý Amper. Triumfovala i v kategorii Inovace roku 2011 a ocenila ji Českomoravská elektrotechnická asociace i široká veřejnost. Jednou z jejích hlavních výhod jsou totiž mimo jiné i její kompaktní rozměry. Svojí velikostí totiž připomíná běžné vypínače, dodává se ve variantách umožňujících instalaci do zdi nebo jednoduše na její povrch. Designové provedení odpovídá nárokům dnešních zákazníků – od obyčejných rámečků v množství nejrůznějších barev, až po luxusní kovové nebo skleněné rámečky do nejmodernějších interiérů.

Technické parametry bezdrátové termohlavice RFATV-1:
Napájecí napětí                      2x 1,5 V
Životnost baterie                     cca 1 rok
Ovládání                                   povelem z RF Touch
Vysílací frekvence                   868 MHz
Dosah na volném prostranství               až 100 m
Pracovní teplota                       0 až 50 °C
Pracovní poloha                       libovolná
Krytí                                             IP 40
Rozměr                                      65 x 65 x 48 mm
Zakončení termoventilu                               M30 x 1,5
Zdvih pístu                              max. 4 mm
Ovládací síla                           max. 100 N
Součástí balení:                     adaptéry Danfoss RAV, RA, RAVL
2x baterie AA 1,5V

Více informací na: www.elkoep.cz

Příspěvek byl publikován v rubrice Dům a byt, Mobilní domy, Stavba. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.